Westgarth House

 

This project involved renovating and extending an Edwardian house that was built in the early 1900s. 

 

The goal was to revitalise the home while preserving its character and heritage features.

 

The street frontage was carefully restored to match the local context and heritage overlay. Meanwhile, the front rooms of the house underwent a major renovation, including the lounge room, bedrooms, and walk-in robe with ensuite.

 

To the rear of the house, a contemporary yet sympathetic extension was added. A new archway separates the period features of the original home from the more streamlined features of the new space. The hallway passes by a new internal courtyard that brings natural light into the centre of the home and emphasises the change in program.

 

The extension includes an open kitchen, living, and dining area that are tied together under a new raked ceiling. The sculpted ceiling plays with the existing roof forms, creating a subtle contrast between the old and new. The living and dining areas open to the north-facing garden through a wall of windows, maximising natural light and connection to the outdoors.

 

Inside, the rooms are finished with cabinetry that references the existing period features of the home, using vertical lines and expressed fins with rich timber tones to add warmth and depth to the heart of the home.

 

The result is a harmonious blend of old and new, creating a functional and elegant home that is respectful of its past while embracing the present.